Budgetbegeleiding


budget1

Vraag je je ook vaak af waar je geld toch blijft. Maandelijks ontvang je je inkomsten, maar heb je ook je uitgaven. De uitgaven blijken vaak hoger uit te vallen dan verwacht en soms ook hoger dan je inkomen toelaat. Dit kan leiden tot schulden.

Het hebben van schulden zorgt voor nog meer kosten. Geldeisers verhogen hun vorderingen met boetes of rekenen extra rente. Voor rood staan betaal je zelfs tussen de 8% en 15% rente. Tevens kunnen schulden leiden tot onder andere stress en slapeloosheid. Wanneer je eenmaal in de schulden zit, is het vaak moeilijk om er weer zelf bovenop te komen. Een helpende hand is vaak gewenst.

Je kunt in de schulden komen doordat je het moeilijk vindt om met geld om te gaan, maar je kunt ook in de schulden komen door een bepaalde gebeurtenis, waar je geen grip op hebt.

 

Wij zijn niet alleen inzetbaar om je te helpen bij schulden. Wij kunnen je tevens helpen bij vragen zoals:

  • Ik wil voorkomen dat ik in de schulden kom, hoe pak ik dat aan?
  • Mijn uitgaven wil ik onder controle krijgen, maar hoe doe ik dat?
  • Hoe kan ik mijn kind leren omgaan met geld?
  • Waarop zou ik kunnen besparen en hoeveel kan mij dit opleveren?
  • Ik wil graag minder gaan werken, is daar financiële ruimte voor?
  • Loop ik inkomsten mis, waardoor ik meer zou kunnen besteden?

 

Besparen inzichtelijkJe budgetbegeleider zet samen met jou je geldzaken op een rij en analyseert je inkomsten en uitgaven. Waar geef je relatief veel geld aan uit? Waar heb je ruimte om je uitgaven aan te passen? Hoe kun je meer inkomsten genereren?

De vervolgstap is het opstellen van een maandbudget en een jaarbudget. Door middel van budgetteren krijg je inzicht in wat voor jou wenselijk is om maandelijks/jaarlijks uit te geven, om je doel te kunnen bereiken.

Niet alleen het analyseren van je financiën en het budgetteren zijn belangrijk. Je begeleider laat je tevens zien hoe je je financiële situatie op orde kunt houden en hoe je budgetbeheer toepast.

 

In tien stappen kun je je financiële situatie inzichtelijk krijgen en houden:

1.   Inventariseren van je inkomsten
2.   In kaart brengen van de mogelijkheid om je inkomsten te vergroten
3.   Inventariseren van je uitgaven
4.   Beoordelen van je uitgaven
5.   Beoordelen van de aanpasbaarheid van je uitgaven en deze ook aanpassen
6.   Berekenen van je overschot of tekort
7.   Opstellen van een maand- en jaarbegroting
8.   Maken van een plan van aanpak
9.   Het voeren van een persoonlijke administratie
10. Leren omgaan met je nieuwe budget

 

Bedrijven

Het personeel van je onderneming is de belangrijkste bron van productiviteit. Een goed functionerende en gemotiveerde medewerker is immers goud waard. Een medewerker met financiële problemen of schulden functioneert slechter op zijn werk.

Het kan zelfs zoveel invloed hebben dat onderstaande gevolgen zich voor gaan doen:

  • Verhoogd (ziekte)verzuim
  • Vraag om een voorschot op het salaris
  • Loonbeslag van een schuldeiser

Het is belangrijk om bij een eerste signaal adequaat te reageren. J.A. Inzichtelijk kan hier uitkomst bieden. Samen met de werknemer en werkgever wordt gekeken hoe de medewerker weer snel optimaal kan functioneren.
In overleg bezoeken wij de medewerker aan huis of op kantoor. In een aantal sessies kan de financiële situatie weer op orde worden gebracht. Ook is het mogelijk om een aantal contactmomenten per jaar met ons af te blijven spreken.